19. Η περμακουλτούρα στο γραφείο, στο μαγαζί, στο εργοστάσιο

19. Η περμακουλτούρα στο γραφείο, στο μαγαζί, στο εργοστάσιο

Μέσα σε 20 χρόνια, πάνω από το 60 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει και θα εργάζεται σε πόλεις και κωμοπόλεις. Τα γραφεία, τα μαγαζιά και τα εργοστάσια είναι μανιώδες καταναλωτές μη-ανανεώσιμων πόρων. Μασάνε ενέργεια, καταναλώνουν μη-βιώσιμες ποσότητες νερού και ξεβράζουν σκουπίδια. Καταναλώνουν και σπαταλούν περισσότερους πόρους απ’ ό,τι τα νοικοκυριά.

Μπορούμε όλοι να ζούμε άνετα σε μια κοινωνία η οποία χρησιμοποιεί τους μισούς πόρους απ’ ό,τι χρησιμοποιούμε σήμερα. Το να σχεδιάσουμε ένα βιώσιμο μέλλον είναι επίσης καλός προγραμματισμός για το μέλλον. Έστω και αν είμαστε στον πυθμένα της ιεραρχίας στη δουλειά, είναι δυνατόν να εφαρμόσουμε μικρές αλλαγές και να εμπλέξουμε άλλο προσωπικό με τους οποίους έχουμε φιλικές σχέσεις. Σύντομα, αυτά τα μικρά βήματα θα αποκτήσουν κεκτημένη ταχύτητα και μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη επενέργεια απ’ ό,τι φανταζόμασταν.

Οι χώροι εργασίας είναι μια προέκταση της Ζώνης 0. Είναι φανερό πως η δεοντολογία της περμακουλτούρας ταιριάζει καλά σε ένα περιβάλλον εργασίας. Απλώς για να την θυμηθούμε:

• Φροντίδα για τον άνθρωπο.
• Φροντίδα για τη Γη.
• Ελαττώνουμε την κατανάλωση και μοιραζόμαστε το πλεόνασμα.

Για να μπορούμε να δουλέψουμε σε ένα δίκαιο, συνεργατικό και βιώσιμο περιβάλλον, πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε να ελέγξουμε την κατανάλωση και να εκτιμήσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Αυτό αφαιρεί την άβολη αίσθηση του ότι ενεργούμε καταστροφικά και συνεισφέρει στην υπερηφάνεια και στην κινητοποίηση του προσωπικού.

Φροντίδα για τον άνθρωπο

Υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες για την επίτευξη κοινωνικών προτύπων στο χώρο εργασίας οι οποίες δίνουν στους ανθρώπους την αρμόζουσα αξία. Κοιτάζοντας την παρακάτω λίστα, βλέπουμε κατά πόσο ο εργασιακός μας χώρος φτάνει τα πρότυπα αυτά.

• Εκτιμούμε και σεβόμαστε τους ανθρώπους για τη διαφορετικότητά τους.
• Θυμόμαστε πως η εργασία είναι κάτι που έχει αξία και για εμάς και για τους άλλους.
• Εργαζόμαστε μαζί και συμπεριφερόμαστε καλά ο ένας προς τον άλλον.
• Διδάσκουμε τους ανθρώπους πώς να ελέγχουν και να ελαττώνουν το οικολογικό τους αποτύπωμα στη δουλειά και στο σπίτι. • Ενθαρρύνουμε τους εργαζομένους να φέρνουν φαγητό από το σπίτι και να κάνουν πικνίκ στο κοντινότερο πάρκο για μεσημεριανό για να καθαρίσουν το κεφάλι τους και τα πνευμόνια τους. Το φαγητό σε πακέτο κοστίζει στο περιβάλλον τη διπλάσια ενέργεια (ενσωματωμένη ενέργεια) από όσο το φαγητό που προετοιμάζεται στο σπίτι.
• Γιορτάζουμε ιδιαίτερες περιστάσεις, όπως την επίτευξη κύριων στόχων προστασίας του περιβάλλοντος ή τις επιτυχίες των εργαζομένων.
• Προτείνουμε να γίνονται οι συναντήσεις όσο το δυνατόν σε προστατευμένους και ήσυχους εξωτερικούς χώρους.

Φροντίδα για τη Γη

Ο χώρος εργασίας μπορεί να γίνει ένα μοντέλο καλών πρακτικών τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν στο σπίτι τους οι εργαζόμενοι. Οι εργασιακοί χώροι έχουν κοστίσει πανάκριβα για να χτιστούν και να συντηρηθούν. Η κακή μεταχείριση ή η απρόσεκτη κατασκευή δείχνει έλλειψη σεβασμού για τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν και την εργασία που εκτελέστηκε. Άρα θα πρέπει να εφαρμόσουμε τους ίδιους στόχους σχεδιασμού σε αυτούς, όπως κάναμε για τη Ζώνη 0 στο σπίτι μας.
• Σχεδιάζουμε ή μετασκευάζουμε κτίρια ώστε να χρησιμοποιούν ανανεώσιμη ενέργεια και αποδοτικούς πόρους.
• Αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε εξοπλισμό που είναι φιλικός προς τον άνθρωπο, ανθεκτικός και ασφαλής.

Ελαττώνουμε την κατανάλωση και μοιραζόμαστε το πλεόνασμα

Έχουμε σχεδιάσει συστήματα από τη Ζώνη 0 μέχρι τη Ζώνη V τα οποία είναι αποδοτικά σε σχέση με το νερό και την ενέργεια, οπότε μπορούμε να τα εφαρμόσουμε και στο χώρο εργασίας μας. Βεβαιωνόμαστε πως τα συστήματα είναι ρεαλιστικά (και από άποψη χρόνου). Ενσωματώνουμε οποιεσδήποτε δημιουργικές προτάσεις από τους υπαλλήλους, αλλά εξασφαλίζουμε πως τηρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

• Εργαζόμαστε με διαδικασίες που απαιτούν χαμηλή ενέργεια.
• Μειώνουμε και ανακυκλώνουμε απορρίμματα.
• Παρακολουθούμε και ελαττώνουμε το οικολογικό αποτύπωμα του χώρου εργασίας μας σε ενέργεια, νερό, απορρίμματα, μεταφορά και τροφή.
• Έχουμε μια πολιτική προσφοράς, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινότητες.

Το κεφάλαιο αυτό καλύπτει επίσης συγκεκριμένες στρατηγικές και τεχνικές γύρω από την εξοικονόμηση νερού, την ενεργειακή αποδοτικότητα, τον εξοπλισμό και επίπλωση γραφείου, τη μετακίνηση και την πολιτική αγορών.

Απόσπασμα και εικόνες από το 19ο κεφάλαιο:
«Οδηγός περμακουλτούρας (permaculture) – σχεδιασμός για την αυτάρκεια και την αυτονομία μας»
(συγγραφέας: Rosemary Morrow, μετάφραση: Τίνα Λυμπέρη, επιμέλεια: Έλενα Γκώγκου, εκδόσεις: iwrite, 2015)

Προμηθευτείτε το βιβλίο εδώ
Τι είναι ο Οδηγός περμακουλτούρας;
Επόμενα σεμινάρια περμακουλτούρας


Σχετικά άρθρα και πληροφορίες:
Όλα τα αποσπάσματα μαζεμένα: Οδηγός περμακουλτούρας
Τι είναι η περμακουλτούρα;  Περισσότερα άρθρα περμακουλτούρας.